Sinterklaas voor bijen en vogels ? Plant bijenstruiken.

Gepubliceerd op: 2022-12-05

Sinterklaas is een leuk feestje. Zeker voor de kinderen, die geschenkjes mogen ontvangen.

Maar ook voor hun ouders, die graag iets geven.

Veel mensen geven graag. Ze helpen graag. Niet alleen hun kinderen. Maar bijvoorbeeld ook de dieren. Zeker als de winter aanbreekt, springen ze in de bres voor de vogels door overal vetballetjes op te hangen. Sommigen proberen in de zomer of herfst zelfs de hommels en de bijen te helpen door buiten suikerklontjes neer te leggen.

Voor bijen en vogels bestaan er echter betere geschenkjes dan vetballetjes en ander surrogaatvoedsel. Ga gewoon voor de echte natuurlijke voeding van die dieren. En dat is : bomen en struiken waar bloemen en bessen op groeien en waar insecten op leven, die op hun beurt weer vogelvoedsel zijn.

Niets boven natuurlijke, gezonde voeding. Niet alleen voor mensen, maar ook voor bijen en vogels.

Neem dus de spade ter hand en plant je tuin aan. Het is er nu de ideale periode voor. De bladeren zijn intussen grotendeels afgevallen, waardoor verplanten geen gevaar van uitdroging oplevert. En je plant beter nu dan in de lente. Want nu kunnen de struiken zich nog goed wortelen en hebben ze zo minder te lijden onder een potentieel droge lente.

Maar wat plant je dan best ? Wat is nu het beste geschenk voor zoveel mogelijk diersoorten en natuur ? Er zijn veel goede bomen en struiken, maar één steekt er met kop en schouders boven uit en dat is de SPORK oftewel SPORKEHOUT (Frangula Alnus = Rhamnus Frangula, voor wie van Latijn houdt).

De spork is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Vogels en fazanten houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezelfdertijd aanwezig zijn. Bovendien is de plant van levensbelang voor sommige vlinders : de spork is de enige waardplant voor de citroenvlinder. Ook de rupsen van het boomblauwtje leven van zijn bladeren. Kortom : een ecologische superheld, om het in kindertaal te zeggen.

En het is een makkelijke struik. Hij slaat overal aan. De spork is niet kieskeurig en groeit makkelijk op alle bodems. Hij kan zowel volle schaduw als volle zon aan. Plant je hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het  jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en  bloemen op. Het is trouwens ook een ideale hakhoutstruik, want de bloemen komen op het nieuwe hout. Dus, zelfs al hak je hem in de winter tot tegen de grond af, in de lente staat hij weer vol bloemen op de nieuwe takken. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd. Best aan te planten in grote groepen of hagen omdat het van nature een smalle, opgaande struik is. In grote groepen komt hij beter tot zijn recht.

Ziezo, mocht je nog op zoek zijn naar een sinterklaascadeau voor de dieren in je eigen tuin : plant eens een sporkenbosje.

Je vindt ze niet in de tuinhandel, zeg je ? Inderdaad, ze zijn niet zo courant te vinden in de tuinwinkels. Vandaar dat imkerij De BijenVriend ieder jaar een plantactie organiseert. Dit jaar is de laatste afhaaldag op  zaterdag 17/12/2022 te Zottegem. Bestel tijdig online via : http://www.bijenvriend.be/nl/webshop/category/1-planten

Terug naar blogoverzicht