Zaai eens phacelia begin ... oktober.

Gepubliceerd op: 2016-10-06

Goed gek, phacelia zaaien begin oktober? Iedereen weet toch dat je phacelia in de lente moet zaaien en hooguit tot 20 augustus? Want phacelia vriest kapot. Zo laat zaaien is verloren moeite, niet?

Inderdaad, phacelia houdt van de warmte. Je zaait het normaal van april tot half augustus. Later zaaien levert geen bloemen meer op en de plant bevriest in de winter. Klopt allemaal, behalve … voor heel jonge plantjes : deze kunnen tegen een stevige vrieskou. Mijn jarenlange ervaring leert dan ook dat je eind september-begin oktober een laatste maal phacelia kunt zaaien. Deze planten krijgen voor de winter nog maar enkele blaadjes, blijven dus heel klein. Blijkbaar zijn deze plantjes wel bestand tegen vorst (behalve tegen extreme koude, maar de meeste winters overleven ze wel degelijk). In de daaropvolgende lente, april-mei, geven ze al vroeg volop bloemen. Probeer het eens, wie niet waagt, niet wint.

10 redenen om phacelia te zaaien, in de herfst of in de lente-zomer :

  1. Het is een ideale bijenplant. Levert heel veel stuifmeel en nectar en wordt bijgevolg druk bevlogen door bijen, maar ook door vlinders, hommels en andere insekten. De bijnaam van phacelia is niets voor niets ‘bijenvoer’.

  2. Phacelia is geen familie van andere cultuurplanten, zodat er geen problemen zijn met de volgteelten. Je kan het voor en na om het even welke andere teelt zaaien.

  3. Het vriest snel kapot zodat de bodem het jaar erop gemakkelijk kan bewerkt worden.

  4. Phacelia kan goed tegen droogte en kiemt zelfs nog gemakkelijk in droge grond. Bij droogte wordt er wel vooral stuifmeel geproduceerd, weinig of geen nectar meer. Maar in de herfst hebben de bijen net vooral nood aan stuifmeel voor de ontwikkeling van de winterbijen.

  5. Snelle groei waardoor onkruiden geen kans krijgen.

  6. De plant levert heel wat humus op : 3.000 kg droge stof per hectare.

  7. Weinig bekend is het feit dat je phacelia ook nog begin oktober kunt zaaien voor een vroege bloei het jaar erop (april-mei). De volwassen plant vriest gemakkelijk kapot in de winter, maar mijn ervaring leert dat de kleine plantjes van begin oktober gezaaide phacelia, gemakkelijk overwinteren, ook bij vorst. Probeer het eens.

  8. Phacelia trekt sluipwespen aan, die op hun beurt plaaginsekten parasiteren en dus bestrijden. Daarom wordt de plant dikwijls tussen boomgaarden gezaaid of als akkerrand bij granen en suikerbieten.

  9. Phacelia wordt niet aangetast door ongedierte en je kan er dan ook zeker van zijn dat je veldje phacelia zonder problemen mooi uitgroeit. Noch de slakken, noch de bosduiven, noch de konijnen zullen je veld vernielen. Wat niet kan gezegd kan worden van andere groenbemesters. Ik zaaide dit jaar bijvoorbeeld raapzaad voor mijn bijen, maar moest vaststellen dat de planten nooit in bloei kwamen : volledig opgegeten door de bosduiven.

  10. Het oog wil ook wat : phacelia levert een prachtig blauw gekleurd veld op, een kleur die eerder zeldzaam is op de velden, alleszins in de herfst. Bovendien ruiken de bloemen heerlijk. Wist je dat er uit de bloemen een parfum gewonnen wordt?

Een interessante link :

https://nl.wikipedia.org/wiki/Phacelia_(soort)

 

 

Terug naar blogoverzicht