De Spork, inheemse maar onbekende struik die overal kan groeien en bloeien.

Plantafstanden

Plant je grotere groepen, dan laat je best een afstand van 1 meter in alle richtingen. Plant je een losse heg, dan is een plantafstand van 0,5 meter ideaal. Meestal wordt een dubbele rij geplant : 0,5 meter in de rij en 1 meter tussen de rijen. De rijen worden alternerend geplant : de planten van de tweede rij staan in het midden van deze in de eerste rij. Wil je graag een smalle, dichte haag, die je jaarlijks kan snoeien, dan is 4 à 5 planten per lopende meter ideaal.

Doe mee aan de plantactie, koop bijenstruiken

Links en info over de spork

http://www.nederlandsebestuivingscommissie.nl/wp-content/uploads/2013/11/De-vuilboom-als-haagplant.pdf

http://www.drachtplanten.nl/PLD.Fotos/R/Rhamnus/Vuilboom/Vuilboom.htm

http://wilde-planten.nl/sporkehout.htm

http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=Vuilboom

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sporkehout

Ook andere bomen en struiken zijn van belang voor de bijen.

Er zijn natuurlijk nog veel andere struiken en bomen die voor bijen van nut zijn : wilgen, esdoorns, lindes, tamme kastanjes, fruitbomen.

Een prachtige struik is de drakenwilg (Salix Udensis Sekka), een struikwilg die uitsluitend mannelijke katjes draagt. Bloeit heel rijk in maart en levert dus het eerste voedsel voor de jonge bijen. Wordt van nature (zonder snoei) een dichte bossige struik van 3 meter breed en 3 meter hoog. Vanwege de dichte groei concurreert hij de kruidlaag makkelijk weg (ook netels, distels en bramen). Kent geen ziekten. Houdt zeer lang zijn blad tot in december. De laatste maand verkleurt het blinkend groene blad naar geel-oranje. Wordt vanwege de prachtige takken (waar soms een gedraaide drakenkop aankomt, vandaar zijn naam) in de bloemsierkunst gebruikt. Verdient meer aangeplant te worden. Wij leveren de struiken aan dezelfde prijs als de sporken.

Je wenst over de drakenwilg of andere struiken en bomen meer info : contacteer ons gerust.

Je wil er grotere hoeveelheden van aanplanten? Contacteer ons, wij kunnen je speciale prijzen aanbieden voor grote hoeveelheden (vanaf 1.000 stuks).