Geen bijenstruiken meer beschikbaar nu. Terug vanaf november 2024.

De spork plant is de ideale struik voor bijen.Bestel bijenstruiken (klik hier) 

De bijen hebben het moeilijk. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Laten we er samen iets aan doen : bloeiende struiken en bomen planten. Daarom startte imkerij 'De BijenVriend' in 2016 een bijenplantactie. Er volgden heel wat enthousiaste reacties. De afgelopen  jaren werden zo al meer dan  100.000 bijenstruiken aangeplant. Sindsdien zijn de bijenplantacties van De BijenVriend een begrip geworden. Ook dit jaar. De voorraad is beperkt. Bestel dus tijdig.

Ken jij de ideale bijenstruik?

De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Vogels en fazanten houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezelfdertijd aanwezig zijn. Bovendien is de plant van levensbelang voor sommige vlinders : de spork is de enige waardplant voor de citroenvlinder. Ook de rupsen van het boomblauwtje leven van zijn bladeren.

Spork kan overal groeien en bloeien.

De spork groeit makkelijk op alle bodems. Ook op zure en natte gronden. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het  jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en  bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd. Best aan te planten in grote groepen of hagen omdat het van nature een smalle, opgaande struik is. In grote groepen komt hij beter tot zijn recht.

Een inheemse, maar vergeten struik.

Alhoewel de struik inheems is in heel West-Europa, kennen momenteel maar weinigen hem nog. Met uitzondering van de imkers. Het is inderdaad een ietwat onopvallende struik, behalve dan dat hij het hele bloeiseizoen zoemt van de bijen, hommels en vlinders. Deze ecologische superstruik verdient dan ook meer aangeplant te worden. Vandaar deze actie : laten we samen 1 miljoen sporken planten. Zo voorzien we de bijen en andere dieren heel het jaar door van voedsel.

Drakenwilg, die andere onbekende : massa's vroeg stuifmeel voor jonge bijen in maart.

Een andere, prachtige struik is de drakenwilg (Salix Udensis Sekka), een struikwilg die uitsluitend mannelijke katjes draagt. Bloeit heel rijk eind februari - begin maart en levert dus het eerste voedsel voor de jonge bijen. Wordt van nature (zonder snoei) een wat warrige, dichte bossige struik van 3 meter breed en 3 meter hoog. Groeit snel. Vanwege de dichte groei concurreert hij de kruidlaag makkelijk weg (ook netels, distels en bramen). Je kan er ganse hagen mee creeëren : plant 1 à 2 struiken per lopende meter. En je krijgt een fantastische bijenhaag. Kent geen ziekten. Houdt zeer lang zijn blad tot in december. In de herfst verkleurt het blinkend groene blad naar geel-oranje. Wordt vanwege de prachtige takken (waar soms een gedraaide drakenkop aankomt, vandaar zijn naam) in de bloemsierkunst gebruikt. Verdient meer aangeplant te worden. 

Hazelaar : wordt in een opwarmend klimaat steeds belangrijker omwille van het vroege stuifmeel (soms vanaf eind december tot maart)

We merken dat de winters niet meer zo koud zijn als vroeger. Rond de jaarwisseling 2021-2022 was het bijvoorbeeld 15° C. Natuurlijk vliegen de bijen dan uit en zoeken ze reeds stuifmeel. De allervroegste struik die dan reeds massa's stuifmeel levert, is hazelaar. Deze verdient dan ook meer aangeplant te worden. Je plant ze best zo dicht mogelijk (minder dan 100 m) bij de bijenkast omdat de bijen in die periode van het jaar nog niet zo ver uitvliegen. Plant verschillende struiken samen omdat het bloeitijdstip van plant tot plant verschilt bij hazelaar. Deze kan variëren van eind december tot maart. Met verschillende struiken heb je bloei op verschillende tijdstippen. Hazelaars vormen stevige struiken die wel 6  meter hoog kunnen worden. Ze verdragen echter veel snoei en kunnen ook als hakhout gebruikt worden.

Plant mee !

Bijenstruiken kun je echt overal zetten. Langs bossen, in heggen, bij boerderijen, boomgaarden, parken, tuinen, industrieparken, overal waar er een beetje plaats is.

Kwaliteitsplantgoed.

  • Wij kweken ons plantgoed in samenwerking met de grootste Belgische kwekers van bosplantgoed. Kwaliteit verzekerd dus.

  • Het betreft planten met blote wortel, die standaard verpakt zijn per 25 voor spork en drakenwilg (en per 10 voor hazelaar en grote sporken). 

  • Het zijn tweejarige planten.

 

Bestel bijenstruiken

Drakenwilg in herfstkleuren.