1 miljoen krokussen voor bijen : nationale bijenplantactie

Bestel krokussen

Waarom ? Mooie tuinen, blije bijen

De bijen hebben het moeilijk. Vooral het gebrek aan voedsel in bepaalde periodes speelt hen parten. Zo is de vroege lente (februari-maart) een moeilijke periode : de zich ontwikkelende bijenvolken hebben massa’s stuifmeel nodig voor de jonge bijen, maar er bloeit nog maar weinig, zeker in ons versteende landje.

Daarom organiseert imkerij De BijenVriend jaarlijks bijenplantacties. Meestal met bomen en struiken. Maar dit jaar ook met krokussen. Doel is dat ook wie maar weinig plaats heeft en toch een mooie zoemende tuin wil, kan meedoen. Om zo samen 1 miljoen krokussen aan te planten.

Waarom zijn krokussen zo interessant voor bijen en andere bestuivers ? Omdat ze vroeg bloeien en massa’s stuifmeel geven. Het noodzakelijke eiwitrijke voedsel voor jonge bijen.

Bovendien zijn krokussen mooi en eenvoudig te planten. De soort die we aanbieden (botanische Krokus Tomassinianus Ruby Giant) is een makkelijke en sterke plant, waar je jarenlang bloemenpracht van zult hebben. Het is een blauwbloeiende krokus, die zich ook kan uitzaaien als je het loof niet vroegtijdig verwijdert.  Je kunt ze dus makkelijk laten verwilderen en moet ze niet ieder jaar opnieuw aanplanten. Mooie tuin, blije bijen.

De actie heeft bovendien een belangrijk communicatief doel : we willen het belang van meer drachtplanten (niet alleen krokussen) voor bijen en andere bestuivers in de kijker zetten. En aantonen dat iedereen daaraan kan meewerken : van het kleinste tuintje tot het grootste park. Zowel particulieren, gemeentebesturen, bedrijven, landbouwers, winkels, verenigingen, echt iedereen.... 1 miljoen echte krokussen zetten dat doel oneindig meer kracht bij dan 1 miljoen handtekeningen. Met de aanplant van massa's krokussen kunnen gemeentebesturen de door hen ondertekende 'bijencharters' in daden omzetten (naast de aanplant van voor bestuivers nuttige bomen en struiken natuurlijk). Met de krokusactie roepen we iedereen op tot echte actie. Plant mee ... en bedenk je eigen actie om ook anderen te laten meeplanten.

Doe mee

Je kan op 2 manieren deelnemen aan deze nationale actie :

  • Door zelf krokussen aan te kopen en te planten. Ze zijn verpakt per 100. Inderdaad, bijen vliegen liefst op groepjes bloemen. Vandaar dat er een voldoende aantal nodig is. En geef toe : 15 euro voor 100 krokussen is niet duur.

  • Door zelf te verkopen. En zo mee het belang van meer bloemen en bomen in de kijker te zetten. Een ideale actie voor scholen, buurtcomités, verenigingen, oudercomités, kinderboerderijen en andere groepen. Op die manier kun je bovendien nog sponsoring voor je eigen vereniging verzamelen. Ook winkels kunnen deelnemen.  Hoe ? Contacteer info@bijenvriend.be (0470/76.43.54) voor de voorwaarden en meer info.

Wanneer ? September-november 2021

De bloembollen zijn beschikbaar van 10 september tot en met november 2021. Tijdens de plantperiode dus. Aankopen via de deelnemende winkels en verenigingen kan in diezelfde periode.

Afhaling bij imkerij De BijenVriend (Haringsveldweg 3 - 9620 Zottegem) is mogelijk iedere dag (ook zaterdag en zondag) op afspraak.

Afhalen bij De BijenVriend kan ook tijdens de afhaaldagen van de bijenstruiken in november (zie op de website). De krokussen kunnen eveneens opgestuurd worden (5 euro verzendingskosten ongeacht het aantal zakjes). De verzending gebeurt dagelijks. Of je schaft ze aan bij een sympathiserende winkel (tijdens hun openingsuren), vereniging of collega-verkoper.

En : een deel van de opbrengst gaat naar herbebossing tegen klimaatopwarming

Inderdaad, het zijn niet alleen bloembollen en bloemen die voedsel voor bijen geven, maar ook en vooral bloeiende struiken en bomen. Omwille van hun grootte leveren bomen massa’s voedsel. Voor ieder verkocht krokuszakje sponsort de BijenVriend de kweek, aanplant en het onderhoud van 2 bomen in Congo via www.fajalobi.org. Deze in België opgerichte organisatie doet in Congo aan massale herbebossing in de strijd tegen de klimaatopwarming. En besteedt daarbij bijzondere aandacht aan drachtbomen (=voedselbomen voor bestuivers) en bijenteelt.

De actie in de pers

De actie komt regelmatig in de pers. Hieronder een greep uit de persartikelen :

VRT-nieuws : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/23/bijenboer-zottegem-1-miljoen-krokussen/

Het Laatste Nieuws : https://www.hln.be/zottegem/imkerij-start-grootschalig-project-om-bijen-te-redden-samen-met-u-een-miljoen-krokussen-planten~ae48fe5f/

https://www.hln.be/mechelen/langen-asem-helpt-met-krokussen-bijenvolken-aan-voedsel~acf693ad/

Het Nieuwsblad :https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210922_94457038?fbclid=IwAR15&articlehash=u3LVqQBCmyHB7qvV5bi%2F9ycLOCZzAErYMQ1csOyX8EObav%2FUHLNBCnc5uFpN5IvhCNsXgSBz7sbZZeMgR%2BLkVXTkO%2BoAN%2BKdL97O4NWJrqpFTJEIXdHpM7U9jwqktMfla50ZF2poTvXDlWBgV8ByOYnNCn0g1psnHBUqaTXN923UjYWxwV4iaILXg2YdslZBEDr4RHTDFOUxlYoUd5xiKH0n5tJoITRe776XlfuaAAYWis1lNAQ3TMI3TLI%2BUw07tf%2B8AcYXWqWPLx8m5xse%2FrGjpdAWgd04wyj7hgSQg5aT7y4QVvRCeLN0JzDEqsvmQ1lL02eS43gDAKVFTm838w%3D%3D

Nuus : https://www.nuus.be/2021/09/24/zottegemse-imker-wil-1-000-000-krokussen-planten-om-bijen-te-helpen/

https://www.nuus.be/2021/09/14/brouwerij-gemeldorp-steunt-de-een-miljoen-krokussen-voor-bijen-actie/