Praktijkopleidingen

Intensieve startersopleiding imker worden in de praktijk augustus-september 2021 (zonder voorkennis)

Startersopleiding imker worden in de praktijk 2022 (zonder voorkennis)

Coaching van beginnende imkers die reeds opleiding volgden en bijen hebben 2022 (voorkennis vereist dus)

Praktijkopleiding koninginnenteelt februari-juni 2022 (voor gevorderde imkers)

Je wilt zelf bijen houden ? En zoekt een praktijkcursus ? Niet alleen theorie, maar ook en vooral praktijk.

Of je bent reeds een ervaren imker en wilt koninginnen leren telen ? In de praktijk.

Misschien ben je net imker. Je volgde wel een opleiding, maar hebt graag het eerste jaar bijkomende coaching, in kleine groepen. Zodat je zelfzeker aan je eigen bijen kunt werken.

Dan ben je hier aan het goede adres. Effe mezelf voorstellen : Jan Heytens van imkerij De BijenVriend. Ik heb intussen 30 jaar ervaring als imker en beheer meer dan 100 bijenvolken. Die worden vooral ingezet om tuinbouwteelten te bestuiven : fruit, zaadteelt, courgettes, frambozen, enz... Jaarlijks kweek ik honderden bijenvolken en koninginnen en laat die deels bevruchten op eilanden als Marken, Ameland, Baltrum, enz... Daaruit selecteer ik de beste koninginnen om mee verder te telen. Zelf volgde ik cursussen in België en Nederland (Universiteit Wageningen) en sta in contact met imkers en koninginnentelers van over de hele wereld. Ook school ik me regelmatig bij in binnen- en buitenland.

Graag maak ik collega's wegwijs in de wondere wereld van de bijen, bloemen, koninginnenteelt. Als lesgever ben ik erkend door de Vlaamse gemeenschap onder het nummer 5016903.

(Imkers)verenigingen kunnen me dan ook steeds contacteren voor het geven van een of meerdere cursussen. Zo gaf ik bijvoorbeeld in februari-juni 2019 een koninginnenteeltcursus in het natuureducatief centrum 'De Helix' te Geraardsbergen op vraag van het 'Denderbieken' en 'Buckfast Vlaanderen'. Thema's die me bijzonder aan het hart liggen, zijn :

- Bijenteelt voor beginners

- Drachtplanten

- Koninginnenteelt

- Juridische aspecten van de imkerij en verzekering

- Eenvoudig en natuurlijk imkeren

- Bestuiving

- enz....

Het bijzondere aan mijn aanpak is de nadruk op de praktijk. Wat voor zin heeft het cursussen te geven die voor 90 tot 100 % uit theorie bestaan ? Imker word je niet door boekenwijsheid of via een internetcursus, maar door praktijk en ervaring. Imker zijn is effe deconnecteren, weg van de digitale wereld, terug in echte natuur.

Vandaar dat ik ook zelfstandig cursussen geef, zonder overheidssubsidies en los van verenigingen, zodat ik volop kan gaan voor professionele opleidingen die voor minstens de helft uit echte praktijk bestaan, waardoor de cursisten op het einde van de cursus het geleerde effectief in de vingers hebben. En heb je na de cursus nood aan wat persoonlijk advies ? Dan kan je natuurlijk nog steeds bij mij terecht.

Deze laatste cursussen gaan veelal door te Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). En in kleine groep, zodat optimale begeleiding mogelijk is. Cursussen waarvoor je momenteel kunt inschrijven :

- Cursus koninginnenteelt voor gevorderde imkers (8 dagen) : februari - juni 2022 : 4 x 3 uren theorie in februari 2022 en 4 x 3 uren praktijk in juni 2022. Je leert er alle knepen van de koninginnenteelt en stapt buiten met 3 zelfgekweekte onbevruchte koninginnen, rechtstreekse afstammelingen van een P-moer. Alles inbegrepen in de prijs van de cursus. Natuurlijk krijg je ook de nodige documentatie en wordt alles uitgelegd aan de hand van heldere presentaties en vooral veel praktische oefeningen. Theorie en praktijk te Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). Meer info

Inschrijven en betalen.

- Starterscursus voor beginnende imkers zonder voorkennis 2022 (8 dagen) : december 2021 - maart 2022  : 4 x 3 uren theorie ; april - juli 2022 : 4 x 3 uren praktijk. Doelgroep is iedereen die wil starten met bijen houden. Voorkennis of materiaal is niet vereist. Alles wordt helder uitgelegd en er is vooral veel praktijk, waardoor je op het eind van de cursus buitenstapt met de nodige imkerservaring. Meer : je krijgt ook meteen een gezond en zacht bijenvolk (met F1-koningin) mee in een zesraamsbijenkast (simplexmaat) of een 8-raamskast van warréformaat (naar keuze), zodat je meteen een echte imker bent. Alles in de prijs inbegrepen. Theorie en praktijk te Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). Meer info.

Inschrijven en betalen

Voor meer info of om je meteen in te schrijven, mail naar : info@bijenvriend.be of bel : 0470/76.43.54. 

Een deel van de meer dan 20 cursisten die de cursus koninginnenteelt volgden die ik in de periode februari - juni 2019 gaf in de Helix te Geraardsbergen op vraag van de imkersverenigingen 'Het Denderbieken' en 'Buckfast Vlaanderen'.